poniedziałek, 5 marca 2012

Nowa potrawa + przepis

Zastanawialiście się jak, ile czasu i kto wymyśla nowe przepisy? Tyle ile przepisów to tyle sposobów do ich dotarcia przez twórcę. Najszybszym i najprostszym a zarazem najpopularniejszym sposobem jest modyfikowanie podstawowego przepisu. Tak to robimy w domowym zaciszu. A jak to się dzieje w rękach profesjonalistów?
Każdy kucharz ma swój jakich schemat. Ale chyba większość stosuje rysowanie potrawy. Naszkicuje 20 szkiców i zawsze coś będzie nie pasować i dopiero ten magiczny 21 jest tym strzałem w samo sedno. Następnym krokiem jest próbowanie pojedynczych elementów potrawy i dopracowywanie ich. Kolejno ostatnie szlify nad całością. No już potem tylko wstawić pozycje do menu restauracji czy wysłać na konkurs i konsumenci niech podziwiają nasze małe dzieło sztuki.




Ale czasami tak to wszystko płynnie nie idzie, coś człowiek naszkicuje czy coś wpadnie mu do głowy gdzieś to zapisze, ale nie może dobrać reszty i przepis ląduje w zakładce poczekaj na odpowiedni moment czy porę roku.




A dla tych co wytrwali do końca smaczny przepis.

Kanapki Mistrza.


- 3 szklanki pokrojonego gotowanego kurczaka
- 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w kostkę
- 4 szarlotki
- 1,5 łyżeczki świeżego estragonu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 0,5 szklanki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka musztardy Dijon
- sól, pieprz

Przygotowanie:
W misce wymieszać kurczaka, seler, szarlotki i zioła.
Sporządzić zaprawę majonez, sok z cytryny, musztarda sól i pieprz. I połączyć to z kurczakiem i dodatkami. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
Podawać to na świeżym chlebie/bułce  pełnoziarnistym na łożu z sałaty, pomidora, awokado i chrupiącego boczku.

Idealna propozycja na poranne śniadanie gdzie kurczaka spokojnie możemy zamarynować na wieczór a rano kanapki mamy w 5 minut.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz