Dziś odsłona
pierwsza naszego działu. Z racji, ze zbliżają się Walentynki
proponujemy coś wyjątkowego, co z pewnością powinno zaskoczyć
nasza druga połówkę – smażone lody.
- Często młodzi
mają dylemat czym zaskoczyć swoją miłość w tym wyjątkowym
dniu. Proponuję więc bardzo łatwy a zarazem zadziwiający przepis,
który niemal pewne spotka się z akceptacją i zdumieniem z drugiej
strony – mówi Piotrek.
A więc do dzieła.
Potrzebne składniki:
- Lody waniliowe
- Biszkopty/kruche ciastka
- świeże owoce
- 4 białka jaj
- szklanka cukru
- kilka kropel soku z cytryny
- Lody waniliowe
- Biszkopty/kruche ciastka
- świeże owoce
- 4 białka jaj
- szklanka cukru
- kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Za pomocą miksera ubić pianę z białek z dodatkiem winianu potasu. Powoli dosypywać cukier, stale ubijając, aż piana stanie się sztywna. Gotową beze wstawić do lodówki.
Na blasze wyłożonej plastykową folią ułożyć ciasteczka. Na każdym umieścić kulkę lodów waniliowych(bądź innego smaku). Wstawić blachę do zamrażarki. Po 10 minutach wyjąć i za pomocą płaskiego noża nałożyć bezową pianę na każdą kulkę; delikatnie odrywając nóż od bezy, formować „kolce”. Wstawić do zamrażalnika. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Piec przez 2-3 minuty, aż delikatnie zbrązowieją. Udekorować świeżymi owocami i serwować ukochanej osobie.
Za pomocą miksera ubić pianę z białek z dodatkiem winianu potasu. Powoli dosypywać cukier, stale ubijając, aż piana stanie się sztywna. Gotową beze wstawić do lodówki.
Na blasze wyłożonej plastykową folią ułożyć ciasteczka. Na każdym umieścić kulkę lodów waniliowych(bądź innego smaku). Wstawić blachę do zamrażarki. Po 10 minutach wyjąć i za pomocą płaskiego noża nałożyć bezową pianę na każdą kulkę; delikatnie odrywając nóż od bezy, formować „kolce”. Wstawić do zamrażalnika. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Piec przez 2-3 minuty, aż delikatnie zbrązowieją. Udekorować świeżymi owocami i serwować ukochanej osobie.
Dla odważnych proponuję przygotować
własnoręcznie kruche spody do deseru
Składniki:
-150 g mąki pszennej
-100 g masła
-50g cukru pudru
- żółtko
-150 g mąki pszennej
-100 g masła
-50g cukru pudru
- żółtko
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, nałożyć zimne masło i posiekać nożem . Dodać żółtko utarte z cukrem i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. W między czasie rozwałkować ciasto o 0,5 cm grubości i powycinać krążki. Gotowe krążki piec przez około 10-15 minut.
Pamiętajcie deser nie musi wyjść idealny ważne że w jego przygotowanie włożycie swoje serce i wysiłek. A druga osoba w tym wyjątkowym dniu to na pewno doceni. A kto wie może za rok ona sprawi wam taką niespodziankę ;)
Mąkę przesiać na stolnicę, nałożyć zimne masło i posiekać nożem . Dodać żółtko utarte z cukrem i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. W między czasie rozwałkować ciasto o 0,5 cm grubości i powycinać krążki. Gotowe krążki piec przez około 10-15 minut.
Pamiętajcie deser nie musi wyjść idealny ważne że w jego przygotowanie włożycie swoje serce i wysiłek. A druga osoba w tym wyjątkowym dniu to na pewno doceni. A kto wie może za rok ona sprawi wam taką niespodziankę ;)
Życzę
wszystkim owocnej pracy w kuchennym królestwie. I pamiętajcie do
odważnych świat należy.
W razie jakichkolwiek pytań
Piotrek służy pomocą i zawsze coś podpowie i doradzi.
GG: 2614478
GG: 2614478
E-mail:
mrpetro@wp.pl
Źródło: www.mlodyelblag.pl
Jestem z Ciebie dumny Szefie Piotrze.
OdpowiedzUsuń