poniedziałek, 13 lutego 2012

Smażone lody na Walentynki poleca Piotr Zasada

lodysmazone.jpgZ dniem dzisiejszym otwieramy na naszej stronie nowy dział poświęcony gotowaniu. Znajdziecie tutaj łatwe przepisy na wiele kulinarnych przysmaków i to nie tylko na kolację dla dwojga. Także tutaj, ciekawostki ze świata kulinariów i zachowania się przy stole. A wszystko serwować będzie nam Piotr Zasada, młody adept sztuki kulinarnej. Zapraszamy.





Dziś odsłona pierwsza naszego działu. Z racji, ze zbliżają się Walentynki proponujemy coś wyjątkowego, co z pewnością powinno zaskoczyć nasza druga połówkę – smażone lody.
- Często młodzi mają dylemat czym zaskoczyć swoją miłość w tym wyjątkowym dniu. Proponuję więc bardzo łatwy a zarazem zadziwiający przepis, który niemal pewne spotka się z akceptacją i zdumieniem z drugiej strony – mówi Piotrek.
A więc do dzieła.
Potrzebne składniki:
- Lody waniliowe
- Biszkopty/kruche ciastka
- świeże owoce
- 4 białka jaj
- szklanka cukru
- kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Za pomocą miksera ubić pianę z białek z dodatkiem winianu potasu. Powoli dosypywać cukier, stale ubijając, aż piana stanie się sztywna. Gotową beze wstawić do lodówki.
Na blasze wyłożonej plastykową folią ułożyć ciasteczka. Na każdym umieścić kulkę lodów waniliowych(bądź innego smaku). Wstawić blachę do zamrażarki. Po 10 minutach wyjąć i za pomocą płaskiego noża nałożyć bezową pianę na każdą kulkę; delikatnie odrywając nóż od bezy, formować „kolce”. Wstawić do zamrażalnika. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Piec przez 2-3 minuty, aż delikatnie zbrązowieją. Udekorować świeżymi owocami i serwować ukochanej osobie.
Dla odważnych proponuję przygotować własnoręcznie kruche spody do deseru
Składniki:
-150 g mąki pszennej
-100 g masła
-50g cukru pudru
- żółtko
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, nałożyć zimne masło i posiekać nożem . Dodać żółtko utarte z cukrem i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. W między czasie rozwałkować ciasto o 0,5 cm grubości i powycinać krążki. Gotowe krążki piec przez około 10-15 minut.

Pamiętajcie deser nie musi wyjść idealny ważne że w jego przygotowanie włożycie swoje serce i wysiłek. A druga osoba w tym wyjątkowym dniu to na pewno doceni. A kto wie może za rok ona sprawi wam taką niespodziankę ;)
Życzę wszystkim owocnej pracy w kuchennym królestwie. I pamiętajcie do odważnych świat należy.
W razie jakichkolwiek pytań Piotrek służy pomocą i zawsze coś podpowie i doradzi.
GG: 2614478
E-mail: mrpetro@wp.pl
Źródło: www.mlodyelblag.pl

1 komentarz :